2013. május 30., csütörtök

Gyurgyalagok



Tegnap teljesült egy tavalyi álmom. Történt pedig, hogy tavaly nyáron kezdtem jobban megismerni a láprétet és a gyurgyalag élőhelyét. A láprét egy kicsiny részén, nem messze az út mellett homokfalba vájt üregek vannak. Ezekben költenek ezek a színes madarak. Mire azonban összejött a megfelelő felszerelés (objektív, álcaruha) lassan szeptember volt és a gyurgyalagok kezdtek elvonulni. Eddig csak messziről és a levegőben sikerült őket lefényképeznem. Már egy ideje kijárok a rétre és mindig megnéztem ezt a területet, de sajnálattal láttam, hogy a költőüregek betemetődtek, legalábbis a bejáratuk, a gyurgyalagok pedig sehol. Egy hete mégis visszatértek és nekiláttak feltérképezni a tavalyi területet. Új üregeket kezdtek el vájni és párt választanak maguknak. A tavalyi sikertelenség egyik oka, hogy nem tudtam megközelíteni őket, a másik, hogy nem volt olyan hely, ahová leszállhatnak a költőüregük mellett és figyelhetik a bogarakat, rovarokat, hanem a levegőben körözve fogták meg és szálltak el vele az útszéli fára. Azok a fák pedig magasak, felmászni meg nem tudok rájuk. Tegnapelőtt jutott eszembe, hogy segítek a kis madárkáknak (és magamnak is) és telepítek ágakat a földbe, amire rászállhatnak, hogy megpihenhessenek, illetve onnan indítsák a támadásukat a rovarok ellen. Kettő ágat ástam le egy szerintem forgalmas területen. Tegnap kimentem a láprétre bízva abban, hogy elfogadták a hirtelen kinőtt ágat és természetes helyüknek veszik. Az álcaruhát is magammal vittem, lesz, ami lesz. Tervemet siker koronázta, sikerült a kis madárkák közelébe kúsznom és jó pár képet készíteni róluk. Ezek közül mutatok meg néhányat.















Még sok javítani való van. Kezdve az ágak szépre cserélésével egészen a megfelelően homogén háttér kiválasztásáig, valamint a megfelelő idő kiszemelése a szép fényekhez. Azt hiszem a következő feladatom ezek megvalósítása lesz.

2013. május 14., kedd

Visszatekintés

Már egy ideje nem jelentkeztem. Vettem egy motort terepre és az foglalja le az időm egy részét. Azért vettem meg, hogy olyan helyekre is eljussak, ahová autóval körülményesebb lenne. Egyelőre el kellett adnom a fényképezőgépemet, hogy megvehessem a motort, viszont már kinéztem az utódot. Aztán tervbe van véve egy itatós les építése, amihez ugye alapos tervezés szükséges. Jelenleg nem születtek új képek, így a tavalyi képekből teszek fel jó néhányat, remélem, hogy nemsokára az új géppel is készíthetem a képeket.