2013. június 17., hétfő

Ellenfény



Már vártam, hogy kimehessek ebben a szép napsütéses időben a múltkori helyre gyurgyalagot fotózni. Most a késő délutáni órákat választottam. Érdekes volt megfigyelni, hogy miként változott a les előtti táj ezalatt az eltelt két hét alatt. A szép homogén zöldet felváltotta a sárgás szín. Ez nemcsak a lemenő napnak köszönhető, hanem inkábba a vegetáció változásának. Kb. 1,5 órát voltam kinn, de kevesebb gyurgyalag repült a kihelyezett beszállókra, mint legutóbb a reggeli órákban. Amelyik leszállt, már fényképeztem is.
Első vendégem egy fácán volt, ez még a leshez vezető úton..
Kakas a szemétdombon.

A les mögötti táj egy része szintén szép.





'Egy bogár élete'



Gyurgyalag híjján a les előttti növényeket fotóztam. Majd nemsokra rá elindultam haza.


Az úton búbos pacsirtával találkoztam. Autó ablakából óvatosan kihajolva sikerült pár kockát készíteni. Elég messze voltak.

2013. június 4., kedd

Nász



A napokban megismerkedtem egy természetfotóssal – hála Robi barátomnak, köszi érte. Ennek az ismerősömnek – mondhatom már így – van egy detektívüveges lessátra, amit egy gyurgyalag költőhely közelében helyezett el. A költőhely egy földben levő nagy kiterjedésű mélyedés partfala. A mélyedésben a zöldön kívül a pipacs piros színe és különböző virágok sárga, fehér színe keveredik. Nagyon harmonikus. Több beszállóág van telepítve, itt mindenki megtalálhatja a maga felszerelésének való ágat. Ma reggel pirkadatra már a lesben ültem és vártam az év madarát. Egyedül az idő volt, ami hagyott kívánnivalót. Maradt hűvös és fénytelen. Ennek ellenére sikerült pár szép képet készítenem és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kettő gyurgyalag pár nászát is megörökíthettem. Még pár piilanatra egy zöldike is a tiszteletét tette. Már várom a napsütéses reggelt, hogy újra kimehessek ide.