2013. november 1., péntek

Madárles

Ugye a madáritató már augusztus végén elkészült és ahhoz, hogy én is használni tudjam fotózás szempontjából, szükségem volt még egy olyan helyre, ahová beülhetek és üvegen keresztül figyelhetem a madarakat amint isznak, vagy esznek. Egy régi vágyam valósult meg ezzel. A napokban készült el otthon fellelhető 'alkatrészekből', illetve vettem kiegészítő dolgokat is hozzá. Első lesem. A készítés fázisait itt láthatjátok:A kitekintő ablakból ilyen (volt) a kilátás - jobb oldalon a háttérben az ölyvet etető egyik fa:

Nagy örömmel tapasztaltam, hogy megjelentek a cinegék. Feltöltöttem a madáretetőt napraforgóval és onnan csipegetnek. Gondoskodom róla, hogy egész télen legyen mit enniük.

Az éles bevetés a tegnapi nap volt. Tegnapelőttre befejeztem a belső árnyékolást és a reflexiós üveg helyére illesztését. Sajnos vagy nem sajnos, úgy kellett megoldanom az egész lest, hogy ha valaki elvinné, akkor ne kerüljön sokba - mert sajnos a mai időkben erre is sor kerülhet. Ezért néz ki úgy, ahogy kívül-belül. Ezért az üveget is mindig magammal viszem - bár annak az ára nem annyira sok, de sok kicsi sokra megy alapon az egész les ára  már öt számjegyűre rúg. Szóval a cinkék esetében jól működik, mozoghatok az üveg mögött kedvemre, nem vesznek észre. Ottlétem alatt feltűnt még egy zöld küllő, jöttek szarkák az ölyveknek kitett csirkefarhátra, illetve varjúk voltak rengetegen, mert az előttem levő szántóföldre szálltak le a reggeli órákban. Útközben átrepülve felettem észrevették a farhátat, némelyik még le is szállt megcsipkedni a húst. Egy erdei pinty ivott - természetesen az itató olyan részén, ami még nem volt kidíszítve. Nagyon jó érzékük van a madaraknak ahhoz, hogy oda szálljanak le, ahová nem kellene. Az ölyv egyelőre még nem bukkant fel, de a kitett farhátak mindig elfogynak és a csonttól fehér ürülék jelzi, hogy jár arra őméltósága. Láttam darvakat elhúzni és van egy szajkó pár is a környéken.

A fenti dekorációs bakit rögtön orvosoltam és elrohantam faágért. Átrendeztem a köveket és a diók is előkerültek a szajkóknak. Most így néz ki a kilátás:

A kíváncsi cinegék rögtön felfigyeltek a dióra, egyesével megvizsgálták mindegyiket.

Nagyon örülök, hogy sikerült összehoznom ezt a madárlest az itatóval és az egyik álmom valóra válhatott. Sok fotós kollégának már régóta van és rendkívüli képeket készítenek innen - ezért is vágytam már egyre. Azt gondolom, hogy a következő jó néhány blog bejegyzésem képeit innen fogom exponálni.

10 megjegyzés:

 1. Szia,
  Csak most tévedtem erre, tetszik a blogod és a fotóid. Gyorsan be is állítottam követésre :)
  Érdeklődnék, hogy kellett-e valami állami engedély vagy valami a leshez? Mi is szerettünk volna csinálni 1-eti, de hatóságilag le lettünk állítva....engedélyre stb több ezer ft-ot akartak elkérni + halom jogszabályt kellett volna betartani...
  Köszi.
  Üdv.
  joco

  VálaszTörlés
 2. Szia! Köszi szépen. Az építés előtt tájékozódtam, hogy ki a terület tulajdonosa, ki a kezelője és melyik vadásztársasághoz tartozik. Megpróbáltam felvenni a kapcsolatot a terület tulajdonosával, de ő elég messze lakik (svéd vagy dán), és nem jött össze. Gyanítom, hogy ő a terület kezelője is, mert amióta megvan neki ez a terület, nem is foglalkozik vele senki, nincs gondozva. Végül megkerestem a vadásztársaságot. Ők azt mondták, hogy nyugodtan építhetek oda, nem lesz probléma. Nekem semmi pénzbeli és jogszabályi dolgot nem kellett figyelembe vennem. Szerintem ha a terület magánkézben van, akkor a fenti három szervvel kell beszélni. Remélem segítettem.
  Üdv!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi a gyors választ :)
   mi állami területre akartuk, de szerintem mi is keresünk valami magán területet....úgy egyszerűbb :)

   Törlés
 3. Nagyon jó ötlet! Remélem sokáig tudod majd használni és sok örömöd lesz benne!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen. Igen, nagy öröm mindig benne tartózkodni.

   Törlés
 4. Szia, merre érdemes tájolni a madárlest? Köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Ez legfőképpen attól függ, hogy milyen napszakban akarod a madarakat fotózni. Az enyém ÉK-i, tehát inkább napközben jut oda olyan mennyiségű és irányú fény, amikor képet készíthetek a madarakról. Tervbe van véve, hogy készítek olyan tájolású lest is, amely a reggeli, szép szórt fényekhez lesz ideális.

   Törlés
 5. köszi, én főként a reggeli órákra szeretném: kb 6-10:00-ig, szerinted akkor merre nézzen a les?

  VálaszTörlés
 6. Én úgy helyezném el, hogy a hátam mögül jöjjön fény. Viszont ne annyira alacsonyan, hogy a les árnyékoljon. Ny-ÉNY-i tájolás lehet jó lesz.

  VálaszTörlés
 7. Szia! az üveget honnan vetted? Én próbálok szerezni valahonnan, de még nem sok sikerrel jártam!
  Előre is köszi!

  VálaszTörlés