2013. február 8., péntek

EgerészKörülbelül három hete kezdtem kihordani a farhátat az ölyveknek. Telepítettem három beszálló ágat már és találtam egy közelebbi helyet, ahol mindig van 1-2 ölyv. Így készültem fel az ölyv fényképezésére. Tervbe vettem, hogy építek egy fix lest is, ahová csak be kell ülni és a reflexiós üvegen keresztül az expo gombot kell nyomogatni megörökítve a látottakat. A fix les egyelőre nem valósult meg annak ellenére, hogy vettem hozzá üveget. Helyette/mellé beszereztem egy mobil lessátrat és azt díszítettem fel gallyakkal, ágakkal, ami úgy néz ki, hogy működik.
A mai napon korán indultam feldrótozni az eleséget az ölyveknek, még sötétben terveztem felállítani a sátrat, hogy mire megérkezik az ölyv, már ne legyen mozgás, ami elriassza. A sötétből világos lett mire kiértem és az ölyv is ott volt. Gondoltam, ebből már nem lesz fényképezés. De ahogy elrepült, úgy vissza is tért egy fél órán belül. A sátorban várakoztam, mikor a keresőben megpillantottam életem első ölyvét ilyen közelről. Lent a földön keresett élelmet. Ezután felszállt a kisebbik ágra, párat pózolt és elszállt. El sem engedtem az exponáló gombot. Sajnos az idő nem volt annyira kegyes, reggel fél 8-kor nagyon kevés fény volt. Összesen kettő egerész ölyv látogatott meg, de az objektívem enyhe mozgatása arra késztette őket, hogy ne maradjanak sokáig a kamerám előtt. Sőt, még a kitett farhátat sem ették meg. Visszahúzódtak a környező fákra. A következő képeket tartottam érdemesnek, hogy megosszam.
A kintlétem alatt volt 2 óra ’szabad programom’, ugyanis fél 10 körül nagy lármával elhúztak az ölyvek és csak két óra múlva tértek vissza két varjú társaságában. A varjú egy nagyon kötekedő madár. Nem fél az ölyvtől és odáig merészkedtek, hogy célba vették az ölyvek eleségét. Bár nem szálltak le ténylegesen, de ütemesen köröztek felette párszor nagy károgások közepette. Az ölyvek nyugodtan ültek a fák ágain. Biztos lett volna parádé, ha a varjak elkezdik enni a farhátat. Az óra delet ütött és nekem sajnos el kellett mennem. Pedig már a nap is szépen kisütött és kibújva a sátorból a két ölyv ott várakozott. Csak idő kérdése volt, hogy a jó fényben rárepüljenek a farhátra. De nem baj, nemsokára újra megpróbálom. A következő célom az ölyvek akciófényképezése lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése