2012. szeptember 22., szombat

A bika


Ismét eljött a hétvége, ismét kimentünk a Robival a helyi erdőbe. A szokásos helyen leparkoltuk az autót. Nem terveztünk hosszabb gyaloglást, csak pár száz métert a leparkolás helyétől. Többször bebizonyosodott, hogy ez az út forgalmas vad szempontjából, így nem kell messzire sétálnunk. Mivel nemsokára kezdődik hivatalosan a barcogás, fülünket még jobban kinyitottuk és titkon reméltük, hogy már ma meghallunk barcogni egy bikát. Az idő is nagyon jó lehűlt, kb. 4-5°C volt.
Nem indultunk még sehová, de már meghallottunk egy bikát, amint az agancsát a fához ütögeti tőlünk kb. 30m-re. A vele levő tehén kijött az útra, majd visszatért a bozótosba és eltűnt a bikával együtt. Ej, pedig, hogy vártunk egy bikára… Bár a fények miatt nehézkes lett volna lefotózni. Robi egy másik bikára lett figyelmes, amely egyik tagból a másikba váltott át. Én nem láttam – 1-2 másodperc lehetett – mert nem egy irányba néztünk.
Elindultunk az út mentén és nemsokára kettő dám tehén jött ki elénk. Mivel elég messze voltunk tőlük, közelebb lopóztunk, de elértük azt a távolságot, amely már túl közelnek bizonyult. Elszaladtak.Egy másik félreeső útra esett Robi választása. A meglévő tapasztalatom mondatta velem, hogy ne menjünk arra, mert unalmas, nem fogunk semmit látni. Erre csak annyit mondott, hogy ami egyik nap unalmas, lehet a másikon nem az. És itt jön elő a sok éves tapasztalat, rutin. Nem haladtunk 50 métert, de előttünk legelt a dám bika, amelyet keresztbe futni látott Robi az úton.
A mai találatunk megvolt. Elégedettek voltunk, de az idő még csak 7:30. A hátralévő időben kikericset fényképeztünk és kifigyeltünk egy helyet, amely alkalmas lehet a barcogás fényképezésére.


Érdekes volt látni a fűszálon megcsillanó harmatot is.

Technikai részről kissé módosítottam a beállításaimat. A telekonvertert nem raktam fel, a rekeszt 5.6-on rögzítettem, ISO mehet 1600-ig. Valamint egy újabb képbeállítással kísérletezek. Teljesen fakóvá – angolul flat-té – teszem a képet készítéskor. Így az utómunkára nagyobb hangsúly kerül és talán jobban fel sikerül dolgozni a képet. Ez egyébként a videózásból ismeretes jobban, ahol direkt így készítik a felvételt és könnyebben alkalmazható rajta egy másik kinézet (pl. moziszerű, stb.).
Részletes beállításaim: képélesség: 0, kontraszt: -4, telítettség: -2, színtónus: 1.
 
..................................
Úgy gondolom, hogy nem fogok sokat kísérletezni ezekkel a beállításokkal, mert a képek utómunkaláta során nem tudom reprodukálni a valós dinamikai tartományt, nem sikerül úgy feljavítani a képeket, hogy megközelítse és túlszárnyalja a fényképezőgéppel korábban készített felvételeimet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése